Saturday, April 11, 2009

kehidupan yang berliku......Suresh



salam
harinie ak nk kongsi ngan smua kisah yg agak menyedihkan bagi ak bila dengar kisah-kisah camni..
citer die camni..kan ak keja kat GSc..so ada la sorang laki nie baru masuk keja bahagian ak la iaitu Concession gak..kalu tgk skali dua msti orang kte laki nie plik..opss! lupa nk knl kan nma dak nie..nama dak nie ialah mohammad Suresh..haa..nama pn dh plik kan.camni,die nie keturunan India dan Indonesia so jadila Inesia..kalu tgk gaya pakaianya ngan seluar keja bogart yang agak melampau pastu rambut yg panjang msti korang akn kte bkn2 kan..xpela,ak akn citer kan serba sedikit mengenai Suresh nie..dak nie baru saja sampai di KL dalam 3 bulan lepas jer,utk pengetahuan semua Suresh nie berasal daripada Kota Kinabalu,Sabah..dia dtg ke Kl nie disebabkan balajr..die dapat tawaran blajr di UniKl dalam kos BioMedic..msti power kan coz amik kos camtu.itu ak xthu la nk kte power ke x..hihii...Suresh nie daripada keluarga yg amat susah maklumla daripada Sabah,jauh besa daripada kehidupan kita di sini..cuba korang bayangkan skrg dengan kehidupan camtu die dtg Kl untuk sambung blajr tanpa anda sebarang sokongan kewangan..semalam ak ada sembang2 ngan die..nk thu apa yg die gtau??die stay hostel kat sebelah Stadium hoki Kl tue..ala kat kerinci tue..pastu blajar kat Unikl (kat Kampung Baru)..atas masalah kewangan yang terlalu terbatas Suresh nie terpaksa berjalan kaki daripada Hostel die sehingga lah sampai di kolej beliau iaitu di KAMPUNG BARU!!!!!ak ulang lagi skali kat Kampung Baru..cb bygkan betapa jauhnya die berjalan kaki utk sampai di kolej?sangup x kta wat cam die??ak ty die napa xmau naik LRT ja p kelas,die kte nk jimat duit..walaupun hanya 2rgt sahaja.wlaupun hujan die xkisah berjalan kaki sehingga kwan beliau sendiri ckp orang gila.lagipun die xd sapa2 kat cni.sebatang kara shaja.itu baru die g kls tiap2 hari sampai jumaat lak tue..sbb tue die nk keja..dtg keja pn jalan kaki g MidValley..amik masa dalam 45 mint..YA ALLah betapa cekalnya hati Suresh nie.pastu smlm ak terserempak ngan die kat kdai mamak..die just turun semata-mata nk kena aircorn sahaja bukan nk minum apatah lagi mkn.nk hilangkan peluh di badan sahaja..pastu ak ty la kat die bapa bajet die dlm sebulan..nk thu apa yg die gtau..sblm tue jgn korang terkejut la ek..RM10 sebulan untuk MAKAN sahaja k.die g kls bawa bekal Maggi jer,sehinggakan dak pompuan ketawa kan die sbb mkn megi jer..sedih kan..so secara purata bajet die sebulan jer dlm RM 5o jer?boleh ker kita wat camtu??kalo boleh dh lm kita kaya kan..ak tulis nie bkn nk mnta simpati kat sapa2..juz rasa cam bagaimana die bleh survive ngan duit camtu sedangkan ak yg keja pn xcukup duit..pastu tiap2 hari mkn megi jer sedangkan kita mkn Mcd,KFC dan sebagainya.kadang2 kita lupa akan kesengsaraan orang yang camni kan..tapi bl depan mata kita jmpa baru sedar ngan hakikat kehidupan yang bermcam ragam.so ngan entry ak kali nie dpat la kita merenung dengan kehidupan kita yang serba cukup ini berbanding dengan Suresh.kalo korang g GSc n bernasib baik bleh la jmpa ngan Suresh..ak bkn xnk letak gambar die tp kita kn hormt kedudukan die camana
so ap yg berlaku tetap akan berlaku dan cblah elak daripada berlaku
YA ALLAH KAU LINDUNGILAH INSAN YANG BERNAMA MOHAMMAD SURESH DARIPADA MELAKUKAN  BNDA JAHAT DAN CEKALKAN LAH HATINYA DEMI MENIMBA ILMU DAN MENCARI DUIT..SESUNGGUHNYA DIA TABAH DALAM MENITI KEHIDUPAN INI
AMINN..

4 comments:

A.B.U said...

hmm...
ko mmg suka buat org nangis..
sipot tul..
btw kim salam la pd dia..
ak turut bsimpati..

Nur Sharmila said...

sedihla kisah ni..hukhuk..rase cm xcaya pun ad. kesian dia. sama2 doakan dia..amin..

FunNaDGreat said...

weyh,

mesti die tough kan?
jalan kaki jauh2..
whoa.. kagum aku..

kim salam gak kt die ek..

ckp kt die aku single lg..

hehe ;p

yuslyville said...

erm..ak pn turut simpati atas kesusahan die..huhuhu..ak doakan die moga tabah


 

Blog Template by Adam Every. Sponsored by Business Web Hosting Reviews